Biophilic Design uitgelegd
De natuur is buiten, maar wij zitten binnen. De mens heeft de natuur achter zich gelaten, en heeft deze vervangen met een eigengemaakte kunstmatige wereld. Helaas zijn we hierdoor het contact met de natuur langzamerhand verloren. Toch kunnen we de natuur niet volledig vervangen; we hebben zuurstof nodig voor onze longen, en eten in onze maag. Wij staan niet boven de natuur; wij zijn er onderdeel van. Wie dit begrijpt zal hier de rest van het leven de vruchten van plukken.
Biophilic Design bestaat uit 14 principes, die gezamenlijk als doel hebben om de mens weer dichter bij de natuur te brengen. Pas je dit toe in een interieur, dan heb je als resultaat dat je huis natuurlijker en huiselijker aanvoelt. Je zal meer rust en comfort ervaren.
Biophilic Design is dus niet echt een ontwerpstijl zoals industrieel of Scandinavisch, maar eerder een universele ontwerpfilosofie; in elk denkbaar project toepasbaar en naar ieders smaak aan te passen.
De 14 principes van Biophilic Design:

Biophilic Design valt op te delen in 3 categorieën. Die bestaan vervolgens weer uit in totaal 14 patronen. Hierdoor is de term gestandaardiseerd en heeft gebruik van het begrip daadwerkelijk betekenis. Zo voorkomen wij; het collectief van "Biophilic ontwerpers", dat de term opgaat in loze woorden.
Natuur in de ruimte
Haal de natuur letterlijk in huis.
1 - Visuele connectie met de natuur.
Het zicht op alles wat met natuur te maken heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kamerplanten, maar ook goed zicht op een tuin of bijvoorbeeld moswanden. Het kijken naar natuurlijke elementen schenkt de ogen en het brein rust. 

2 - Non-visuele connectie met de natuur.
Denk hierbij aan geluiden, geuren en gevoel. Dit kan je toepassen met textiel wat natuur nabootst, of bijvoorbeeld vloerverwarming die warmere en koudere oppervlaktes creëert. Een andere goede methode is het gebruik van natuurgeluiden, zoals zingende vogels of regen.
3 - Niet-ritmische sensorische prikkels
In de natuur is dit een veel voorkomend fenomeen. Bijvoorbeeld bladeren die ritselen in de wind, of rimpelingen op het water. Binnen kan je dit gemakkelijk nabootsen met bijvoorbeeld geluiden of tv-schermen. Bovengenoemde natuurgeluiden kunnen bijvoorbeeld gestart en gestopt worden met onvoorspelbare intervals.
4 - Temperatuur- en luchtstroomvariaties
Dankzij de waaiende wind en de schijnende zon is de temperatuur buiten op geen twee plekken tegelijk hetzelfde. Door binnen op sommige plekken de temperatuur anders in te stellen of extra te ventileren kan je dit reconstrueren.
5 - Water
De mens bestaat voor 70% uit water. Het zien, horen of voelen van water werkt stressverminderend en is daarom onmisbaar in een Biophilic ontwerp. Een watermuur, fontein, aquarium of een ander soort 'waterobject' zou hier goed bij passen.
6 - Dynamisch en diffuus licht
Verlichting is een essentieel onderdeel binnen een interieurontwerp. Zonder goede verlichting zal een interieur nooit tot zijn volledige recht kunnen komen. Door meerdere lichtsoorten te mixen ontstaat een dynamisch lichtplan die alle onderdelen van een interieur laat floreren. Accentverlichting schenkt aandacht aan details, en werkbladen worden met sterkere lampen belicht.
Met verlichting kan men ook inspelen op de menselijke biologische klok. Overdag kan feller, blauwer licht worden toegepast, terwijl er 's avonds meestal behoefte is aan zachter en warmer licht.
Natuurlijke analogen
De natuur nadoen.
8 - Organische vormen en patronen
Vormen uit de natuur zijn makkelijk na te bootsen. Een natuurlijk ogend behangprint en een aanrechtblad van natuursteen zijn hier goede voorbeelden van.
9 - Materiële verbinding met de natuur
Door meubels te vervaardigen van natuurlijke materialen zoals hout en steen haal je de natuur in haar puurste vorm naar binnen. Een goed alternatief zijn steenstrips.
10 - Complexiteit en ordening
Symmetrie symboliseert in de natuur vaak gezondheid en sterkte. Denk hierbij aan schelpen die gevormd zijn zoals de Gulden Snede. Het menselijk brein is daarom getraind om patronen en symmetrie te herkennen. Door symmetrie toe te passen zal het brein, wat onbewust altijd zoekt naar symmetrie en patronen, tot rust kunnen komen.
Natuur van de ruimte
Elementen en perspectieven uit natuurlijke landschappen van buiten naar binnen halen. De oermens prikkelen die iedereen van nature in zich heeft.
11 - Perspectief, uitzicht en overzicht
Van nature kijken mensen vooral veraf, maar tegenwoordig bekijken we vooral vanaf dichtbij; meestal naar schermen. Het menselijk oog is hier niet op gebouwd en kan hier schade aan overhouden. In een Biophillic ontwerp is hier rekening mee gehouden door veel gebruik te maken van transparante (glazen) ontwerpen, extra grote ramen, balkons en het toepassen van split-level in ruimtes.
Het in de verte kunnen kijken heeft ook een psychologische werking, waardoor men even kan terugtrekken in de eigen gedachtes, kan reflecteren en rustig kan nadenken.
12 - Toevluchtsoord
Net als het perspectiefpatroon richt het toevluchtsoordpatroon zich op de mogelijkheid om uit te kijken over uw omgeving, maar vanuit de veiligheid van een beschermde plek die losstaat van de drukte in de centrale werkruimtes. Denk bijvoorbeeld aan : Een speciale capsule met geluidsisolatie binnen een open kantoorruimte biedt bijvoorbeeld een veilige plek zonder lawaai en prikkels, waar u zich kunt concentreren zonder dat u het zicht op de omgeving om u heen verliest. Denk aan bijvoorbeeld: overdekte elementen, veranda's, akoestische units, laag plafond.
13 - Mysterie
Door de alom buiten aanwezige elementen van opwinding en onzekerheid naar binnen te halen, wordt nieuwsgierigheid gewekt. De belofte van meer informatie, die bereikt wordt door gedeeltelijk belemmerde verre uitzichten, bijzondere designaspecten, verrassende installaties of onverwachte architectuurkenmerken, spreekt ons aan en betrekt ons bij onze omgeving.
14 - Risico en gevaar
Door uitzicht op een herkenbaar risico op een veilige manier toe te passen in combinatie met een betrouwbare afscherming. Een herkenbare dreiging, maar met een veilig en betrouwbaar element. Het wekken van interesse en de mogelijkheid om op onderzoek uit te gaan, zoals hoogte, water,  een balkon, infinity randen, een doorzichtige vloer, of onder water doorlopen.